“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!
Lees meer
“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!
Lees meerVerpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.
Lees meerThuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.
Lees meerWe helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.
Lees meerVijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!
Lees meerMet deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!
Lees meerIs de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.
Lees meerWant waarom zou je iets kopen dat je eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die jij je gemakkelijk kan besparen met deze tips.
Lees meerZero Waste haren wassen kan op meer manieren dan je denkt. Kies voor Shampoo bars, Low Poo of zelfs No Poo, dus zonder shampoo wassen! Wat past bij jou? We leggen de mogelijkheden uit.
Lees meerDe gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. Daarvan wordt een groot deel verspild, terwijl de natuur het nodig heeft. Hoe kan jij water besparen? We geven je 55 tips in dit ultieme overzicht.
Lees meerComposteerbare en bioplastics zijn een perfect alternatief voor wegwerpplastic toch? Nou… zo makkelijk is het helaas niet. Het is soms zo mogelijk nog slechter! Lees hier waarom.
Lees meerBen je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!
Lees meerDe gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. En het waterverbruik stijgt de laatste jaren enorm. Gelukkig zien we ook dat mensen wel anders en bewuster met water om willen gaan, en minder water willen verspillen. Ons bericht over het afkoppelen van je regenpijp ging viral. Meer dan genoeg redenen voor dit ultieme overzicht met alle tips om water te besparen die we maar kunnen bedenken.
Wij maken ons zorgen. Over ons klimaat, over de temperaturen, en over de droogte. Het grondwaterpeil in Nederland zakt, en we maken steeds vaker lange periodes van droogte mee. Drinkwaterbedrijven kunnen de vraag in droge periodes nauwelijks aan en roepen op tot minder verbruik. In 2020 beginnen we de zomer al met een recorddroogte. Ons grondwater wordt letterlijk geplunderd, door de waterschappen, de boeren, en ja, ook door onszelf. De natuur heeft het nakijken. Om de watersituatie in Nederland op een duurzaam niveau te kunnen houden moet het dus anders.
Om te beginnen: er zijn heel veel manieren om water te besparen. De ene aanpassing heeft een groot effect op je waterverbruik, de ander een klein. Sommige aanpassingen lijken wat extreem en oncomfortabel, andere zijn juist leuk en leveren je direct wat op. Ook zullen er aanpassingen zijn die je haast niet opmerkt en geen moeite kosten, maar wel veel bespaarde liters opleveren. Er is geen goed of fout, kijk wat er binnen jouw mogelijkheden ligt. Wel is het zinvol om eerst te kijken naar de kleine aanpassingen met een groot effect, en daarna verder te ‘perfectioneren’. Kijk niet naar de druppels, maar naar de liters!
Bij water besparen denk je al snel aan korter douchen, de kraan dichtdraaien bij het tandenpoetsen en korter het toilet doorspoelen. Maar een heel groot deel van ons waterverbruik is indirect. Denk aan het water dat nodig is om voeding voor koeien te verbouwen. Voor 1 kilo vlees is dat 15.000 liter water. Denk ook aan kleding: Voor 1 kilo katoen is 10.000 liter water nodig. Ook je keuzes qua voeding tellen mee. Een kilo avocado heeft bijvoorbeeld 2000 liter water nodig. Al lijkt het vergezocht om deze onderwerpen in ons overzicht op te nemen, ze hebben wel degelijk een groot effect. En we vinden het belangrijk dat je dit meeneemt in je keuzes.
Wat verder van belang is om te weten: we hebben niet alleen een grondwater-probleem (teveel gebruik), en een neerslag-probleem (te weinig regen). We hebben ook een flink probleem met onze nette geordende Hollandse mentaliteit: We zijn te netjes. We bebouwen steeds meer, meer huizen, meer bedrijfspanden, meer wegen. Al die oppervlakken wateren we netjes af naar het riool, want wateroverlast is ook zo wat. Bijna al het water dat op het riool uitkomt, gaat via onze rivieren naar zee. Ofwel, dit wordt dus niet aan het grondwater toegevoegd! Daarom is het van belang om je regenpijp af te koppelen en je tuin in te laten lopen, het liefst met een regenton ertussen, zodat je het kunt gebruiken wanneer nodig. Hier kun je overigens vaak zelfs subsidie voor krijgen!
Verder zijn Nederlanders kampioen in het aanleggen van terrassen, paadjes en grindbakken als tuin. Al die tuintegels verhinderen dat het regenwater naar het grondwaterpeil kan zakken. Het is beter om lekker je tuin te laten verslonzen en zelfs tuintegels en grind te verwijderen. Een bodem met veel vruchtbare aarde en planten is perfect als waterbuffer en verkoeling. Of leg een geveltuintje aan! Operatie Steenbreek kan je hierover van meer inspiratie voorzien.
Voordat we je ons lijstje geven willen we dat je eerst iets doet. Check nu meteen je laatste afrekening van je waterverbruik, en noteer hoeveel water je in het afgelopen jaar hebt verbruikt. Delen door het aantal huisgenoten is toegestaan. Noteer dat getal op een briefje en plak het op je koelkast. Stel jezelf nu een doel. Hoeveel minder water wil je verbruiken in het komende jaar? Wat zou het getal op je nieuwe rekening moeten zijn? Meten is weten en het stellen van een meetbaar doel werkt. Punt.
We hebben je al de nodige achtergrondinformatie gegeven. Dan is het nu tijd voor de immense lijst met tips. Maar liefst 55 konden we er voor je bedenken, deels met inspiratie van onze community.
Sommige tips kun je al direct afvinken, DONE! Andere zullen eye-openers zijn, weer andere zul je zien als een leuke uitdaging en weer andere vallen in de categorie ‘No way dat ik dat ga doen’. Helemaal prima. We dagen je uit het lijstje te bekijken, weg te strepen wat je al doet, en een lijstje van 6 leuke uitdagingen op te schrijven die je wel wil aanpakken. Zes, dat is te doen toch?
We hebben ze per categorie ingedeeld, dus kies er 1 uit elke categorie.
Plasticvrije groenten en fruit
Waterbesparende douchekop mét Amphiro watermeter
Buyerarchy of Needs. Photo credit: Sarah Lazarovic
Vergroen je tuin
Heb je een onmisbare aanvullende tip? Maak ons wijzer en geef het door via ‘voeg een tip toe’!
We verbruiken met z’n allen teveel water, en veel daarvan verbruiken we tijdens het douchen. Is korter douchen voor jou echt geen optie? Dan is slimmer douchen misschien wel wat voor jou!
Lees meerNieuw kopen is voor ons het liefst de laatste optie, maar wat zit er allemaal voor?
Lees meerEen capsule wardrobe scheelt je tijd en stress, je hebt namelijk alleen nog maar je favoriete kleding in je kast hangen!
Lees meerDeze app van Alle Kringloopwinkels in Nederland en België is super handig! Heb jij hem al gedownload?
Lees meerZero Waste leven gaat niet alleen over minderen met plastic. Het gaat veel verder dan dat. In essentie gaat het over het voorkomen van alle soorten verspilling, dus ook van voedsel, water, energie, warmte, CO2, grondstoffen en spullen.
Lees meerNieuwe spullen kopen is de grootste bron van CO2 vervuiling van de gemiddelde Nederlander. In de Zero Waste gedachte is tweedehands beter dan nieuw!
Lees meer