Zero Waste Nederland

Blog

Foodsharing

Foodsharing op de kaart

22 maart 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer

De Deeleconomie

29 juni 2020

Want waarom zou je iets kopen dat je eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die jij je gemakkelijk kan besparen met deze tips.

Lees meer

Verpakkingsvrij haren wassen

28 juni 2020

Zero Waste haren wassen kan op meer manieren dan je denkt. Kies voor Shampoo bars, Low Poo of zelfs No Poo, dus zonder shampoo wassen! Wat past bij jou? We leggen de mogelijkheden uit.

Lees meer

? Het ultieme water-besparings-overzicht ?

27 juni 2020

De gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. Daarvan wordt een groot deel verspild, terwijl de natuur het nodig heeft. Hoe kan jij water besparen? We geven je 55 tips in dit ultieme overzicht.

Lees meer

Bioplastics: oplossing of drama?

26 juni 2020

Composteerbare en bioplastics zijn een perfect alternatief voor wegwerpplastic toch? Nou… zo makkelijk is het helaas niet. Het is soms zo mogelijk nog slechter! Lees hier waarom.

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

25 juni 2020

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer
Meer tonen
01 december 2020

Duurzame December

Sinterklaas en Kerst komen er weer aan. Vaak gaat dat gepaard met veel cadeaus, spullen die we toch niet écht nodig hadden, spullen die vrij snel toch weer weggedaan worden, veel verpakkingsmateriaal en cadeaupapier… Kan dat nou niet anders? Zeker wel!
Wij geven je 12 tips voor je die je helpen om de decembercadeaus te verduurzamen. Uiteraard met de Zero Waste principes als achtergrond.

  1. Starterkit.

Elk cadeautje dat je geeft kun je zien als een kans om iemand duurzaam te beïnvloeden. Daarmee kun je de ontvanger ervan helpen op zijn of haar weg richting minder afval. Diverse duurzame webshops hebben mooie starterkits en cadeaupakketten samengesteld, zoals Leven Zonder Afval en Bag Again. Natuurlijk kun je ze ook zelf samenstellen. Ze zijn ook erg geschikt om bijvoorbeeld als kerstpakket te geven. En zeg nou zelf, zie het er niet mooi uit? Dat wil iedereen wel krijgen!

  1. Onverslijtbare waterfles.

Plastic waterflessen kunnen echt niet meer. Het allerbeste kun je gaan voor onverslijtbaar RVS. Die zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Bij de flessen van Klean Kanteen krijg je levenslange garantie. Ze bieden eerlijke werkomstandigheden, werken klimaatneutraal en doneren 1% aan goede doelen ten behoeve van de planeet. Wij zijn enorm fan. Een prachtig duurzaam cadeau!

  1. Recycle Sint – Ruilen.

Ruilen is het nieuwe kopen. In de afgelopen jaren waren de speelgoed-ruil-evenementen van Recycle Sint een enorm succes. De initiatiefneemster is Elif Algu en ze roept alle ouders van Nederland op om ook een ruilevent of groep te organiseren. Zo besparen we heel veel grondstoffen en overvolle kasten. En zo stimuleren we hergebruik in plaats van productie van nieuwe spullen. Vanwege corona zijn de meeste events nu digitaal.

Kijk op de pagina voor een Recycle Sint (groep) in jouw woonplaats!

  1. Inspirerende boeken.

Geef een inspirerend boek! Er zijn een paar absolute aanraders wat ons betreft. Niet alleen goed om te hebben, maar zeker ook om te geven. In papieren of (beter nog) digitale versie als e-book.

  1. Niets nieuws.

In plaats van iets nieuws te kopen, kun je ook gaan voor tweedehands cadeaus. Laten we samen het taboe op niet-nieuw doorbreken. In de Nederlandse tweedehands winkels ligt zo veel moois te wachten op een toekomstige bestemming, soms nog nieuw in de verpakking! Daar je Sint- en Kerstinkopen doen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ook als je opzoek bent naar andere kerstballen of kerstversiering, is het leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij een kringloop winkel. De meeste kringloopwinkels maken zelfs een heuse kerstafdeling! En neem dan meteen jouw oude ballen mee om iemand anders blij mee te maken.

De handige site van Alle Kringloopwinkels in Nederland en België heeft werkelijk álle kringloopwinkels, vingtagewinkels, tweedehands kledingzaakjes etc. in beeld. Én ze hebben ook een app, dat is gemakkelijk voor onderweg.

Er is een overvloed aan spullen in de wereld. Als we de komende 10 jaar alle fabrieken in de wereld zouden stilleggen, zijn er nog altijd genoeg spullen voor iedereen. In essentie hebben we niets nieuws nodig. Wat we echt nodig hebben, dat hebben we al. Toch blijven we produceren, kopen, en steeds sneller en sneller afdanken. Dat kan anders. Laat dit ook meewegen in je aankoopkeuzes voor Sint en Kerst.

  1. Duurzaam scheermes.

Nooit meer plastic wegwerpscheermesjes. Een cadeau dat blijft en ook nog eens veel beter is voor het milieu. En kijk eens hoe stijlvol! Een safety razor is een perfect en duurzaam cadeau voor hem en haar (ja echt!).

Het scheermes zelf (incl. 5-10 mesjes) is meestal rond de 30 euro, maar er zijn ook aanbiedingen te vinden. Met accessoires zoals een borstel of scheerzeep kun je het zo gek maken als je zelf wil.

Scheermesjes worden regelmatig gevonden bij beach cleanups. Een gevaar voor mens en dier. Deze safety razor-mesjes kunnen gewoon bij het oud ijzer, of worden uit het huisvuil gehaald met magneten. 100% recyclebaar.

Verkrijgbaar bij onder andere: De Scheersalon, The Alphamen, en Bag Again.

  1. Inpakken.

Heb je ooit gehoord van furoshiki? Het is een Japanse manier om cadeaus in te pakken, zonder inpakpapier, maar met mooie stoffen. En het ziet er prachtig uit.

Op die manier geef je extra waarde aan het cadeau, en voorkom je heel veel papierafval. Hoeveel pakpapier we in Nederland gebruiken is niet bekend, maar als we enigszins lijken op onze Engelse buren, kan ons december pakpapier 2,5x de aarde rond.

Het hoeft zeker niet duur te zijn. Stofwinkels hebben vaak restpartijen, en ook bij bijv. Ikea of op de markt kun je reststukjes kopen voor weinig geld. In kringloopwinkels kun je vaak mooie stoffen vinden. Plus het is geen weggegooid geld, want de stoffen gaan niet verloren. Na het uitpakken kunnen ze gewoon opnieuw gebruikt worden.

Kijk hier voor meer tips en diverse knooptechnieken.

Van wegwerp naar hergebruik, het zit hem in de kleine dingen, en jij kunt het ook!

  1. De ultieme thermos.

Voor iedereen die van koffie of thee houdt is een goede thermosfles een must. Het is onmisbaar bij een zero waste leefstijl, en daarom het perfecte cadeau voor de decembermaand.

We zijn ontzettend enthousiast over het Nederlandse merk Tulper. Ze maken trendy flessen van RVS. Die zijn onverwoestbaar en gezond, want ze geven geen stoffen af aan wat erin zit. Maar het gaat verder. Bij elke aankoop investeren ze ook in schoon drinkwater in Afrika en Indonesië. EN ze stimuleren uitdrukkelijk hergebruik, met als doel om plasticvervuiling tegen te gaan.

Goed voor jou, goed voor een ander, goed voor de planeet. Wie wil zo veel goeds nou niet in zijn schoen of onder de kerstboom vinden?

  1. Ongewenste cadeau’s.

Iedereen kent het wel: je krijgt een cadeautje dat eigenlijk helemaal niet bij je past, iets wat je niet mooi vindt, of iets wat je helemaal niet nodig hebt. Maar wat te doen met die presentjes waar je eigenlijk niet op zat te wachten? Eerlijk zijn en de Sint of Kerstman vragen of hij het bonnetje nog heeft om het te ruilen? Dat is een hele goede optie.

Maar je kunt meer doen. Er zijn organisaties die kinderen heel blij kunnen maken met overgebleven cadeaus. Organisaties zoals Stichting Jarige Job en Sintvoorieder1 bijvoorbeeld.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus probeer vooraf al open en eerlijk aan te geven wat je wel en niet wilt krijgen. Zo geef/krijg je altijd iets wat je wel echt graag wilt of nodig hebt. Fijn voor jezelf maar zeker ook voor het milieu!

  1. Geef een ervaring.

Een goed cadeau vinden dat iemand echt graag wil hebben, dat is niet zo gemakkelijk. Maar is het wel nodig? Met een cadeau willen we eigenlijk waardering of liefde voor iemand uitdrukken. Kunnen we dat niet veel beter doen met het geven van onze tijd en aandacht, in plaats van een tastbaar ‘ding’? Geef daarom eens een ervaring cadeau dit jaar! Natuurlijk is dat nu vanwege Corona iets lastiger dan normaal. Maar geef bijvoorbeeld een cadeaubon voor een leuk uitje als het wel weer kan, dan hebben we er allemaal extra veel behoefte aan!

Dit kan voor iets bijzonders zijn, zoals een escaperoom, een weekendje weg, een wijnproeverij, een indoor skydive, huiskamerconcert, surfles of een middag sauna. Maar het kan ook simpelweg een bos- of strandwandeling zijn, samen naar de bioscoop, of een keer uitgebreid voor iemand koken. Je bent helemaal vrij iets te kiezen dat past bij jou en de ontvanger.

Wat ons echt gelukkig maakt in het leven, is tijd doorbrengen met de mensen waar we om geven, nieuwe ervaringen opdoen, en mooie herinneringen maken. Met een ervaring als cadeau maak je de ontvanger dus pas echt blij.

  1. Duurzaam speelgoed.

Ben je nog op zoek naar een mooi cadeau voor een kind? Ben je al dat plastic speelgoed ook zo beu? En wil je iets geven dat lang meegaat? Dan heeft De Grote Wolf – Houten Speelgoed de oplossing!

Vera (38) geeft met haar winkel De Grote Wolf houten speelgoed een tweede of derde leven. De Grote Wolf wil samen consuminderen door hergebruik. Ouders kopen vaak nieuw speelgoed, terwijl er al zoveel mooi speelgoed ís dat hergebruikt kan worden. “Al dat plastic speelgoed stond me tegen. Het ging snel kapot en ons huis groeide ermee dicht. Voor veel ouders een herkenbaar probleem, waardoor ik steeds meer houten speelgoed kreeg aangeboden voor mijn winkeltje. Dat houten speelgoed geef ik een tweede, derde en soms zelfs vierde leven. Als er speelgoed gedoneerd wordt dat gerepareerd moet worden, laat ik dat doen door medewerkers van de dagbesteding en een gepensioneerde man met wie ik contact heb. Zo werd mijn webwinkel De Grote Wolf geboren.”

Duurzaamheid, degelijkheid, hergebruik, repareren. Het past perfect binnen het Zero Waste plaatje.

  1. Eigen tas mee.

Ga je decemberinkopen doen? Vergeet dan niet een eigen tasje mee te nemen. Een wegwerptasje van papier is namelijk niet veel beter dan plastic. Laten we omschakelen van wegwerp naar hergebruik. Zo simpel!

door E. Pals

Bestel de sticker

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

Extra tekst bij formulier: waarom en wat krijg je?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Duurzame December wijzigen

  • Hidden
  • Hidden