Zero Waste Nederland

Blog

Foodsharing

Foodsharing op de kaart

22 maart 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer

De Deeleconomie

29 juni 2020

Want waarom zou je iets kopen dat je eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die jij je gemakkelijk kan besparen met deze tips.

Lees meer

Verpakkingsvrij haren wassen

28 juni 2020

Zero Waste haren wassen kan op meer manieren dan je denkt. Kies voor Shampoo bars, Low Poo of zelfs No Poo, dus zonder shampoo wassen! Wat past bij jou? We leggen de mogelijkheden uit.

Lees meer

? Het ultieme water-besparings-overzicht ?

27 juni 2020

De gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. Daarvan wordt een groot deel verspild, terwijl de natuur het nodig heeft. Hoe kan jij water besparen? We geven je 55 tips in dit ultieme overzicht.

Lees meer

Bioplastics: oplossing of drama?

26 juni 2020

Composteerbare en bioplastics zijn een perfect alternatief voor wegwerpplastic toch? Nou… zo makkelijk is het helaas niet. Het is soms zo mogelijk nog slechter! Lees hier waarom.

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

25 juni 2020

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer
Meer tonen
29 juni 2020

De Deeleconomie

Zero Waste gaat over meer dan alleen (plastic) afval voorkomen. Het is echt een manier van leven. Waar doorsnee Nederland opgaat in de consumptie- en wegwerpmaatschappij, zet Zero Waste daar delen en ruilen tegenover. Dat is heel duurzaam, maar ook heel sociaal én heel goed voor je portemonnee! Wat is de deeleconomie? Hoe pas je dat nou toe?

80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Een auto staat zelfs 95% van de tijd stil. Waarom zou je het dan kopen, als je het eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die je je gemakkelijk kunt besparen. Daarnaast levert het kopen van nieuwe spullen gemiddeld gezien de grootste bijdrage aan de CO2 uitstoot van een gemiddelde Nederlander. Alles wat jij niet koopt, maar leent, levert weer een CO2 besparing op (lees daarover meer in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.)

Eigenlijk zijn we al heel lang gewend aan het lenen van spullen. Een van de beste voorbeelden van de deeleconomie is namelijk boeken lenen uit de bieb! Datzelfde idee is op heel veel dingen toepasbaar. Gewoon spullen lenen via een abonnement, een centraal punt waar de spullen op te halen zijn of vandaan verstuurd worden, en de organisatie doet het onderhoud en administratie. Dat kan dus ook gewoon met spullen en kleding.

Lenen van bekenden en buren die je kent voelt niet erg onwennig. Maar als de mensen die je kent niet hebben wat jij nodig hebt, hoe pak je het dan aan? Gelukkig zijn er veel apps en websites die een uitkomst bieden via een deeleconomie platform. Zo vind je snel en gemakkelijk die onbekende buur die je verder helpt. En omdat je het na gebruik weer netjes terugbrengt, hoeft een ander ook niks nieuws te kopen. Een win-win-win situatie dus!

Je kunt zelfs eten delen! Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf minder eet, maar juist dat je deelt wat je over hebt. Van al het eten dat we in huis halen gooien we jaarlijks 34kg per Nederlander weg, gelijk aan €120. Waanzin toch? Vaak is dat omdat we kliekjes bewaren, vergeten en dan beschimmeld weg moeten gooien. Soms maak je teveel en krijg je het niet op. En niet iedereen heeft een vriezer. Ook voor een teveel aan eten is delen de oplossing. Met zijn allen op weg naar Zero Foodwaste dus.

Door samen te delen besparen we enorm veel spullen en afval, geld en ruimte. Plus het is goed voor de sociale contacten!

Onze deel-tips op een rij!

  1. Leer effectief lenen: Lenen is het nieuwe hebben
  2. Sharing is Caring: Deelplatforms
  3. Maak gebruik van de Spullenbibliotheek
  4. Shop bij de Kledingbieb
  5. Neem de Deelauto
  6. Red je voedsel
door E. Pals

Bestel de sticker

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

Extra tekst bij formulier: waarom en wat krijg je?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van De Deeleconomie wijzigen

  • Hidden
  • Hidden