Zero Waste Nederland

Blog

Foodsharing

Foodsharing op de kaart

22 maart 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer

De Deeleconomie

29 juni 2020

Want waarom zou je iets kopen dat je eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die jij je gemakkelijk kan besparen met deze tips.

Lees meer

Verpakkingsvrij haren wassen

28 juni 2020

Zero Waste haren wassen kan op meer manieren dan je denkt. Kies voor Shampoo bars, Low Poo of zelfs No Poo, dus zonder shampoo wassen! Wat past bij jou? We leggen de mogelijkheden uit.

Lees meer

? Het ultieme water-besparings-overzicht ?

27 juni 2020

De gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. Daarvan wordt een groot deel verspild, terwijl de natuur het nodig heeft. Hoe kan jij water besparen? We geven je 55 tips in dit ultieme overzicht.

Lees meer

Bioplastics: oplossing of drama?

26 juni 2020

Composteerbare en bioplastics zijn een perfect alternatief voor wegwerpplastic toch? Nou… zo makkelijk is het helaas niet. Het is soms zo mogelijk nog slechter! Lees hier waarom.

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

25 juni 2020

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer
Meer tonen
30 december 2020

Duurzame voornemens

Het jaar zit er bijna op. Dat nodigt altijd uit tot nadenken: Wat heb ik dit jaar bereikt? Waar ben ik trots op? En wat zou ik in het komende jaar willen verwelkomen? We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

We hebben zelf gemerkt dat het stellen van doelen, deze opschrijven en ze delen met anderen helpt om ze in de praktijk te brengen. Want dát is waar het om draait: minder praatjes, meer DOEN.

Een paar tips

Om je te helpen bij je goede voornemens hebben we een paar tips voor je. Het is belangrijk om een paar dingen te doen:

  1. Bezin en begin. Neem een momentje voor jezelf. Laat het jaar in je gedachten passeren. Welke duurzame stappen heb je gezet? Waar ben je trots op? Waar ben je nog niet zo blij mee? Wat voor persoon zou je willen zijn? En welk gedrag hoort daarbij? Denk aan verschillende onderwerpen, zoals koopgedrag, reizen, spullen, afval, voeding.
  2. Schrijf. Maak 2 lijstjes. Lijstje 1 bevat alles waar je in het nieuwe jaar afscheid van wil nemen. Wat wil je in het komende jaar niet meer doen/hebben/zijn? Lijstje 2 bevat alle dingen die je jezelf toewenst in het komende jaar. Dat hoeft niet allemaal vanaf 1 januari te vervullen zijn. Geef jezelf voldoende tijd om de stappen in de praktijk te kunnen brengen. Hang de lijstjes op waar je ze kunt zien, of stop ze in je tas of agenda. Herinner jezelf aan je eigen doelen en verlies ze niet uit het oog.
  3. Deel. Communiceer over je plannen. Deel met vrienden en familie, of op je socials, wat je van plan bent. Anderen kunnen je vervolgens helpen bij je plannen. Zo kunnen ze ook rekening met je houden. Als je bijvoorbeeld minder vlees wil eten, kunnen anderen daarmee rekening houden als ze voor je koken, of wellicht krijg je wel eens een lekker vega recept doorgestuurd van ze. Erover communiceren helpt voor begrip en maakt het veel gemakkelijker te starten en vol te houden.
  4. Vraag. Nieuw gedrag aanleren is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig zijn er heel veel experts die je kunnen helpen met jouw persoonlijke uitdagingen. Zoek daarom de antwoorden op jouw vragen bij mensen of organisaties die er verstand van hebben. Zij helpen je graag en bieden vaak leuke tips, steun en challenges aan! (Hierover zo meteen meer.)
  5. Hou vol. Hoewel een nieuwe gewoonte aanleren niet zo gemakkelijk is, is het volhouden van een gewoonte juist gemakkelijk. Daarom is het ook een gewoonte! Hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het wordt en hoe minder je erbij na hoeft te denken. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, gaat de rest steeds meer vanzelf. Het enige dat je hoeft te doen is je nieuwe gedrag herhalen. Dit kun jij!

Toffe challenges

Zoals gezegd zijn er experts op werkelijk álle vlakken te vinden, of het nou om duurzaam leven in zijn algemeenheid gaat, of iets specifieks zoals minimaliseren, of plantaardig koken. En deze experts helpen jou graag op weg.

Natuurlijk zijn er diverse websites met tips, blogs en recepten. Maar rond de jaarwisseling is vaak een uitgelezen moment om te starten en daar spelen veel organisaties op in. Het is dan ook een feest aan challenges deze periode van het jaar.

Wil jij ook aan de slag om 2021 een klein tikkeltje of juist drastisch veel duurzamer te maken? Deze fijne challenges helpen je daarbij op pad!

Duurzamer leven

  • Goede voornemens met Babette. Trap het jaar goed af met een cursus van duurzaamheids-goeroe Babette Porcelijn. Vanaf 4 januari begeleidt ze je in 5 dagen naar een eco-positieve leefstijl: waarbij je je leven niet alleen verduurzaamt, maar je je ook bij elke kleine of grote stap een beetje superheld voelt. (5 dagen in januari, LinkedIn event, inschrijven.)
  • 52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken. Een jaar lang krijg iedere week een kleine verrassende en duurzame stap in de mail, waardoor duurzaam leven ineens een stuk gemakkelijker wordt. (Een jaar lang, via email, inschrijven.)

Kleding

Deze challenges helpen je op weg naar een kleinere of duurzamere garderobe, óf leren je beter te combineren met wat je al hebt, waardoor nieuw kopen niet nodig is!

  • No Buy Challenge. Een halfjaar geen kleding kopen, van 1 januari tot 1 juli 2021. Dat klinkt lang, maar het is te doen! Sara van When Sara Smiles en Marieke van The Green Girls Club inspireren je een tijdje niks te kopen en in plaats daarvan jezelf te trainen in tevredenheid en creatiever te worden met wat je al hebt. (6 maanden, via Insta, inschrijven.)
  • Altijd iets om aan te trekken. Heb jij last van koopdrang? Weet jij moeilijk kledingstukken te combineren? Laura helpt je uit de brand! Dagelijks krijg je online een korte opdracht en tips, je kunt in 10 minuten klaar zijn. Zelfs in deze gekke tijd even een moment voor jezelf. Het resultaat? In 1 week bedenk je genoeg outfits voor het hele jaar. (1 week vanaf 9 januari, online, inschrijven.)
  • 30 days sustainable wardrobe programme. In 30 dagen naar een eigen duurzame stijl? Bie helpt je! Vanaf 30 januari organiseert ze de derde editie van haar online programma. Deelnemers worden 30 dagen lang uitgedaagd om hun kleerkast onder handen te nemen. Het doel hiervan is een stijlvolle, duurzame en slimme kleerkast op maat. (30 dagen vanaf 30 januari, online, inschrijven.)

Reizen en vliegen

  • Flight Free 2021. Een jaar lang niet vliegen. Afgelopen jaar was dat wellicht gemakkelijker dan andere jaren. Maar kun je het in 2021 nog een heel jaar volhouden om niet te vliegen? Via deze site kun je je belofte wereldkundig maken, en ook anderen inspireren. (Een jaar lang, online, inschrijven.)
  • Season for Staycations. Slow Travel Journey wil je inspireren tot een seizoen lang minder reizen, en te kiezen voor lokale en duurzame manieren van vakantievieren. (Met name winterseizoen, online, inschrijven.)

Voeding, vega, minder vlees

  • Veggie challenge. Proveg helpt je dertig dagen minder vlees te eten met de Veggie Challenge: het is goed voor je lijf, de planeet en dierenwelzijn. Ze helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning. Je kunt kiezen voor een uitdaging op jouw eigen niveau: Vegan, vega of minder vlees. (30 dagen, online, inschrijven.)
  • Veganuary. De gelijknamige organisatie vertegenwoordigt een internationale beweging. Deze challenge is dan ook Engelstalig. In 6 jaar tijd hielpen ze al meer dan 1 miljoen mensen op weg naar minder vleesconsumptie. Sluit jij je ook aan? (31 dagen, online, inschrijven.)

Spullen, minimaliseren en kringloopleefstijl

  • Niks-nieuws jaar. Saskia van The Green List heeft afgelopen jaar niets nieuws gekocht, heldin! Deze toffe tante vertelt je hoe ze dat gedaan heeft en deelt haar tips met je. Ook daagt ze je uit om in haar voetstappen te volgen. Kun jij het aan om een jaar lang niets nieuws te kopen? (Een jaar lang, te volgen op Insta, lees haar gouden tips!)
  • Ontspullen. Milou is onze Zero Waste Hero in Delft. Via haar toffe Instagrampagina Ikhoefgeentasje (volg haar) helpt ze je in januari op weg naar een leven met minder spullen. Elke week van deze maand krijg je van haar een email met tips waarin ze je op weg helpt. (Januari, elke week 1 email, inschrijven via Instastory.)
  • Minimaliseren. Ook de meiden van Going Less gaan aan de slag met minder spullen. Via hun Instagramkanaal geven ze je vanaf 1 januari elke dag een opdracht. Zo ga je het jaar in met minder ballast. (Januari, dagelijks via Insta, inschrijven.)

 

Heel veel succes met alle goede voornemens, en vergeet niet te genieten. Veel goeds en gezondheid gewenst voor 2021!

door E. Pals

Bestel de sticker

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

Extra tekst bij formulier: waarom en wat krijg je?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Duurzame voornemens wijzigen

  • Hidden
  • Hidden