“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!
Lees meer
“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!
Lees meerVerpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.
Lees meerThuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.
Lees meerWe helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.
Lees meerVijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!
Lees meerMet deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!
Lees meerIs de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.
Lees meerWant waarom zou je iets kopen dat je eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die jij je gemakkelijk kan besparen met deze tips.
Lees meerZero Waste haren wassen kan op meer manieren dan je denkt. Kies voor Shampoo bars, Low Poo of zelfs No Poo, dus zonder shampoo wassen! Wat past bij jou? We leggen de mogelijkheden uit.
Lees meerDe gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. Daarvan wordt een groot deel verspild, terwijl de natuur het nodig heeft. Hoe kan jij water besparen? We geven je 55 tips in dit ultieme overzicht.
Lees meerComposteerbare en bioplastics zijn een perfect alternatief voor wegwerpplastic toch? Nou… zo makkelijk is het helaas niet. Het is soms zo mogelijk nog slechter! Lees hier waarom.
Lees meerBen je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!
Lees meerVerpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. We krijgen hier heel veel vragen over.
Tegelijkertijd spreken we ook met de ambachtelijke bakkers zelf. Want ook zij worstelen met al die plastic verpakkingen. Maar ja, wat kun je als bakker doen als je klanten niet met hun eigen verpakkingen naar je winkel komen?
De hoogste tijd dus voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.
Laten we beginnen bij een stukje achtergrond. In Nederland worden jaarlijks 1,8 miljard (!) plastic broodverpakkingen gebruikt. Dat is gigantisch. De meeste van deze verpakkingen worden slechts eenmalig gebruikt en belanden daarna in de verbrandingsoven. Het is een laagwaardige kwaliteit plastic, waar recycleaars weinig meer mee kunnen. Voorkomen is dus beter dan genezen.
Dat Nederlanders zo veel plastic gebruiken voor brood is trouwens redelijk uniek in Europa. In veel landen om ons heen is namelijk papier het meest gekozen verpakkingsmateriaal voor brood. Wellicht herken je wel dat brood in een papieren zak bijna meteen een soort vakantiegevoel oproept. Heerlijk!
Enfin, 1,8 miljard wegwerpverpakkingen per jaar… dat kan echt wel anders. Maar hoe dan? Qua broodverpakkingen zijn er grofweg 3 materiaalkeuzes mogelijk: plastic, papier en katoen/textiel. Wat is het beste?
Nu wordt het ingewikkelder. Er zijn heel veel elementen die bepalen hoe duurzaam het gekozen materiaal is. En die duurzaamheid heeft dus slechts deels te maken met het materiaal van de verpakking zelf. Het heeft net zo goed te maken met… jouw gedrag. Een paar vragen die belangrijk zijn:
Omdat al deze dingen meetellen, en voedselverspilling het zwaarst weegt, kunnen we niet zo stellen wat voor jou de duurzaamste keuze is. In een ideale situatie is de duurzaamste verpakking: jarenlang herbruikbaar, goed recyclebaar bij end-of-life, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en hergebruikt.
Onze broodzak? Een katoenen trekkoordzak die we jaren geleden kregen bij een paar schoenen.
Het is belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben. Je hebt te maken met de verwachting bij het brood, van jezelf en natuurlijk ook die van de bakker.
Het is goed om je te beseffen dat de verpakking invloed heeft op het brood. Brood is namelijk een ‘levend’ product. Er zit vocht in en dat vocht wil eruit. Omdat plastic het vocht niet doorlaat maar binnenhoudt, slaat het vocht terug op de korst. Plastic maakt de korst van brood dus zacht. Echter, een echt vers broodje van een goede bakker is doorgaans krokant. Heb je een zak die het vocht (deels) doorlaat zoals papier of katoen, dan blijft het krokant.
Na een aantal dagen wordt het ook aan de binnenkant droger. Met plastic heb je dat minder, maar daar bestaat wel het risico op schimmel na een paar dagen. Dat heb je met papier en katoen dan weer niet. Ga dus ontdekken wat je vindt van de kwaliteit en smaak van het brood wanneer je de verpakking wisselt!
Het is dus goed om ook eens kritisch naar jezelf te kijken. Waar moet je aan werken om dit tot een succes te maken? Ben je het type dat houdt van zachte korst? Ben je het type dat gemakkelijk een eigen tasje vergeet mee te nemen? Ben je het type dat altijd brood invriest, of gaat het juist gelijk op? En ben je het type dat naar een bakker gaat, of even snel een halfje meeneemt in de supermarkt? Het is goed daar eens naar te kijken. Voorbereiding is hierbij van belang. Hieronder geven we je tips hoe je dat kunt doen.
Yep, ook de bakker speelt een rol. Want hoe gaat die reageren als je een zelf meegebrachte verpakking aan hem geeft? Is die verpakking nu wel welkom in Coronatijden? Of juicht je bakker het juist toe en krijg je een compliment? Of korting? Ontstaat er een leuk gesprek? Het kan allemaal. Sta open voor wat er gebeurt. Leg uit waarom je dit doet. Wie weet inspireer je zowel de bakker als andere klanten in de rij.
Het is tijd om je onze tips te geven. Het zijn er 22 in totaal, en er is er vast een bij voor jou.
Houd standaard wat broodzakken in je rugzak, boodschappentas en fietstas. Ook een wegwerpverpakking hoef je niet slechts eenmalig te gebruiken. Een plastic of papieren zak kan prima opnieuw gebruikt worden. Of kies voor een katoenen zak. Er zijn een paar opties:
Je kunt de zak beter luchtdicht maken door deze te waxen. Hierdoor droogt het brood nog minder snel uit.
Meer verpakken leidt niet tot een lager risico op Corona, want onderzoek laat zien dat Corona meerdere dagen overleeft op plastic. Je eigen herbruikbare verpakking is dus ondanks corona nog steeds veilig, zo verklaren ook honderden wetenschappers. Is jouw bakker angstig voor aansprakelijkheid? Dan is het goed hem/haar dit te vertellen: De productaansprakelijkheid geldt formeel tot het moment dat de goederen de winkel verlaten. Omdat niet kan worden vastgesteld of de klant het product na aankoop onder de juiste condities heeft bewaard is het juridisch heel lastig om een ondernemer aansprakelijk te stellen. Dit geldt ongeacht de huidige Coronasituatie.
Wil je bakker echt niet jouw meegebracht verpakking aannemen? Dat hoeft niet. Je kunt vragen of de bakker het zo (ongesneden) aan je geeft. Op die manier hoeft je bakker jouw verpakking niet aan te raken.
Ziet je meegebrachte verpakking er vies uit? Heeft je verkoper geen goed gevoel bij jouw meegebrachte verpakking? Een verkoper kan zich altijd het recht voorbehouden jouw verpakking te weigeren wanneer deze niet voldoende geschikt of te vuil is.
Er bleek veel te vertellen over brood en afvalvermindering. Hopelijk hebben we je kunnen voorzien van bruikbare tips en informatie.
Wil je meer doen? Wellicht kun je je bakker aansporen om hergebruik van verpakkingen meer te stimuleren? Bied ze een Zero Waste raamsticker aan, en binnen no-time ben jij niet meer de uitzondering op de regel.
Weg met wegwerp. Hallo hergebruik!
Bronnen: MilieuCentraal, Minder Verpakkingen Brood-Nodig. Illustraties: Veerle Roest.
Korting door Zero Waste leven? Jazeker! Veel ondernemers geven je korting als je je eigen verpakking meeneemt; een schepje extra van het één of ander, een extra stempel op je stempelkaart of een gratis refill. Positieve stemming gegarandeerd.
Lees meerZero Waste leven gaat niet alleen over minderen met plastic. Het gaat veel verder dan dat. In essentie gaat het over het voorkomen van alle soorten verspilling, dus ook van voedsel, water, energie, warmte, CO2, grondstoffen en spullen.
Lees meerPlastic verpakkingen, daar zijn wij van Zero Waste Nederland geen fan van! Kies daarom het plasticvrije alternatief!
Lees meerZero Waste boodschappen doen kan je samenvatten in 2 woorden: vers en bulk!
Lees meer