“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!
Lees meer
“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!
Lees meerVerpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.
Lees meerThuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.
Lees meerWe helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.
Lees meerVijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!
Lees meerMet deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!
Lees meerIs de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.
Lees meerWant waarom zou je iets kopen dat je eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die jij je gemakkelijk kan besparen met deze tips.
Lees meerZero Waste haren wassen kan op meer manieren dan je denkt. Kies voor Shampoo bars, Low Poo of zelfs No Poo, dus zonder shampoo wassen! Wat past bij jou? We leggen de mogelijkheden uit.
Lees meerDe gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. Daarvan wordt een groot deel verspild, terwijl de natuur het nodig heeft. Hoe kan jij water besparen? We geven je 55 tips in dit ultieme overzicht.
Lees meerComposteerbare en bioplastics zijn een perfect alternatief voor wegwerpplastic toch? Nou… zo makkelijk is het helaas niet. Het is soms zo mogelijk nog slechter! Lees hier waarom.
Lees meerBen je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!
Lees meerDoor Corona zijn veel mensen plotseling aan het thuiswerken. Maar ook als de situatie straks weer normaler wordt zal blijken: Thuiswerken is here to stay!
Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Het is ook nog midden in de winter. Laat je de hele dag de verwarming loeien, of pak je het slimmer aan? Wij helpen je!
Herkenbaar?
Bij ons was de normale situatie: verwarming ’s nachts uit, in de ochtend een beetje opwarmen tot 16.5 graden, dan de deur uit naar werk, en bij thuiskomst naar 19.5 graden voor een lekker warm huis in de avond.
Nu werken en zijn we praktisch altijd thuis, dus… moeten we dan continue stoken? Dat is niet zo duurzaam en ook een stuk duurder. Gelukkig zijn er veel tips die kunnen helpen om slimmer te verwarmen en minder energie te verspillen. We delen ze met je.
1. Isoleer. Dit is natuurlijk een ‘open deur’. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmte er naar buiten verdwijnt. Er zijn heel veel manieren om dat te doen, bijvoorbeeld met HR++ glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, en het opsporen van koudebruggen. Dit is niet altijd (direct) te regelen, bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont of niet het budget hebt. De volgende tips zijn daarom budgetvriendelijker, maar toch wilden we deze tip als eerste genoemd hebben, omdat hij zo essentieel is. Kijk voor alle tips op deze site van MilieuCentraal.
2. Warme trui. Als je zit te werken zit je over het algemeen veel stil. Je lijf koelt dan gemakkelijk snel af. Het is fijn als je de warmte van je lijf zo veel mogelijk kunt benutten en vast kunt houden. Een lekkere warme trui is dan helemaal geen gek idee. Niet voor niets wordt elk jaar Warme Truiendag georganiseerd (dit jaar op 5 februari!). Het is namelijk een hele goede manier om de verwarming lager te zetten. Per graad dat de verwarming lager staat, bespaar je 6% energie!
3. Warme voeten. Op kantoor zal je altijd schoenen dragen, maar wie doet dat thuis? Juist, niet veel van ons. Voeten koelen snel af, zeker als je geen vloerverwarming hebt, en als je eenmaal koude voeten hebt, ervaar je al snel een gevoel van kou of rillerigheid. Je voeten warm houden is dus een supermanier om je lijf warm te houden en de verwarming lager. Kies voor lekkere warme sokken en sloffen. Kijk eens naar deze prachtige sloffen gemaakt van geupcyclede oude wollen dekens van het Zusje van Saar. Of leer ze zelf te maken via deze tutorial van De Zangvogel.
4. Dag tocht! Als je stookt heb je vast niet je ramen en deuren open. Dan nog kan het zijn dat er tocht langs juist díe plekken komt. Voel je bijvoorbeeld kou langs de onderkant van je deur binnenkomen? Of langs je brievenbus? Dan is het tijd om daar iets aan te doen. Er zijn verschillende manieren om tocht tegen te gaan.
5. Radiatorventilator. Dit is de tweede winter dat we radiatorventilatoren gebruiken, en we zijn er erg enthousiast over. Dit zijn kleine ventilatoren die ervoor zorgen dat de warme lucht sneller circuleert in de ruimte, waardoor het sneller aangenaam aanvoelt, en de verwarming dus eerder uit kan. Zo kun je tot wel 30% stookkosten besparen! Niet voor niets was dit de winnaar van de Duurzame Dinsdag energieprijs! Ben jij ook enthousiast geworden? Dan hebben we nog een mooie kortingscode voor je! Bestel je ze via hun site, dan krijg je al 10% korting. Met onze code ZERO krijg je nog eens 20% extra korting. #Nospon.
6. Lege (kantoor)ruimtes. Als je ergens niet bent, hoef je deze ruimte niet te verwarmen, vrij logisch! Je slaapkamer is daar een goed voorbeeld van. De meeste mensen vinden een frisse slaapkamer toch al fijn. Dan hoeft de verwarming daar ook niet aan. Let wel op dat je de deuren dicht houdt van niet-verwarmde ruimtes. NB. Nu we veel thuis zijn, staan veel kantoorruimtes grotendeels leeg. Overleg met je werkgever of het wel nodig is dat jouw kantoor of afdeling nog verwarmd wordt in deze tijden. Zo voorkomen we dat er dubbel verwarmd wordt!
7. Verwarming op tijd uit. Deze is simpel: zet je verwarming op tijd laag. Hij kan zeker een half uur voordat je van huis gaat of gaat slapen al naar beneden. Plan dus een klein beetje vooruit.
8. Warm vanbinnen. Als je vanbinnen warm bent heb je minder verwarming nodig. Een paar tips:
9. Minder was. Nu we veel meer thuis zijn, kunnen we vaker dezelfde kleren aan. Veel mensen hebben elke dag (of om de dag) iets anders aan. Dat hoeft met thuiswerken natuurlijk niet per sé. Bovendien wordt kleding met thuiswerken minder snel vies. Dat scheelt heel veel was! Zo bespaar je veel energie, water en wasmiddel.
10. Minder vaak douchen. Als je thuis bent… is het dan nodig om elke dag te douchen? Een dagje overslaan of met een washandje opfrissen, kan heel prima! Dat scheelt water en energie, en is ook nog beter voor je huid.
We beseffen ons dat niet alle tips voor iedereen even fijn of haalbaar zijn. Of misschien wil je juist nog meer doen dan de tips die we hier vermeld hebben. Iedereen is anders. Iedereen woont anders. Iedereen leeft anders. Kijk wat voor jou bruikbare tips zijn, en begin met besparen.
Zo maken we van deze ‘verplichte’ thuiswerktijd een duurzame tijd!
Illustraties: Veerle Roest.
Wist je dat je door koud douchen het uiteindelijk vaker warm gaat hebben? Wij geven je tips van een echte pro!
Lees meerWe verbruiken met z’n allen teveel water, en veel daarvan verbruiken we tijdens het douchen. Is korter douchen voor jou echt geen optie? Dan is slimmer douchen misschien wel wat voor jou!
Lees meer